امروزه مصرف قرصهای مسکن شیمیایی بهدلیل سرعتی که در کاهش درد دارد، توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و فارغ از آسیبها و عوارضی که در صورت مصرف بیدلیل و توجه نکردن به نحوه عملکرد و تاثیر بر روی بدن خواهد داشت، روز به روز بر تعداد مصرفکنندگان این قرصها افزوده میشود. اما اخیرا تعداد پزشکانی که داروهای گیاهی را به جای داروهای شیمایی برای بیماران خود تحویز میکنند، افزایش یافته است. این مواد گیاهی به آسانی یافت میشوند با ما در ادامه این مطلب همراه باشین تا چند مورد از بهترین و موثرترین ضد درد های طبیعی را به شما معرفی کنیم.
خطرات استفاده خودسرانه از مسکن های شیمیایی
با وجود اینکه این روزها مصرف قرصهای مسکن برای کاهش دردهای مزمن افزایش بسیاری پیدا کرده است اما خوب است بدانید این داروها گاهی اعتیادآور هستند و معمولاً مصرف زیاد آنها عوارض جانبی متفاوتی برای افراد بهدنبال خواهد داشت. داروهای مسکن غیراستروییدی از جمله ایبوپروفن، دیکلوفناک و مفنامیک اسید میتواند بر شنوایی فرد تاثیر بگذارد، باعث ایجاد آلرژی شود، آسم را تشدید نماید، بیماریهای گوارشی و کبدی ایجاد کرده و به سلامت کلیه و قلب و معده آسیب وارد کند. به گفته کارشناسان، مصرف بیش از حد استامینوفن نیز میتواند موجب آسیب به بافت کبد و تخریب آن شود.
بسیاری از مسکنهای گیاهی، گیاهانی هستند که همیشه در دسترس میباشند و بهراحتی قابل استفاده و مصرف هستند؛ اما بسیاری از مردم از خواص شگفتانگیزشان بیاطلاعند. بدون شک چنانچه مردم از فواید این گیاهان و ادویهجات مطلع باشند هرگز به مسکنهای شیمیایی پناه نمیبرند. در ادامه به معرفی این گیاهان دارویی پر خاصیت و ضد درد های طبیعی خواهیم پرداخت.
زردچوبه
در طب سنتی از زردچوبه بهعنوان ضد درد و التهاب مفاصل (آرتریت) استفاده میشود، زیرا این گیاه حاوی آنتیاکسیدانی به نام Curcumin است. کورکومین همچنین جهت کاهش دردهای مرتبط با اختلالات خود ایمنی و التهاب تاندونها موثر است.
زنجبیل
نوشیدن دمنوش زنجبیل به رفع گرفتگی، احتقان و نیز کاهش دردهای التهابی کمک میکند. نوشیدن این دمنوش به رفع گرفتگی و احتقان ناشی از سرماخوردگی نیز کمک میکند. از سوی دیگر، مصرف مکمل های درمانی حاوی زنجبیل بر کاهش درد موثر است. زنجبیل با کاهش سطح پروستاگلاندین، دردهای ناشی از التهاب مفاصل را تسکین میبخشد.
آلوورا
گیاه آلوورا اگرچه یک ضد درد قوی نیست اما میتواند در تسکین دردهای مفاصل مفید باشد. آلوورا دارای خاصیت ضد التهابی است و اثرات گوارشی منفی داروهای ضد درد غیر استروئیدی (NSAIDs) را ندارد. ژل آلوورا را میتوانید مستقیما روی محل درد بمالید.
آرنیکا (گل همیشه بهار کوهی)
گیاه آرنیکا نیز از ضد درد های طبیعی است که آن را اغلب به صورت موضعی برای کاهش دردهای ناشی از التهابات مفاصل، جراحی و غیره بهکار میبرند. مطالعات اولیه نشان دادهاند که استفاده از ژل آرنیکا بهصورت دوبار در روز و در مدت ۳ هفته، باعث کاهش درد و گرفتگی عضلات و همچنین بهبود دردهای افراد مبتلا به التهابات مفاصل دست یا زانو خواهد شد.
اسانس روغنی نعناع فلفلی
گیاه نعناع فلفلی دارای اثرات ضد التهاب، ضد میکروب و تسکیندهنده درد است. ترکیبات فعال موجود در روغن نعناع فلفلی عبارتند از منتول، کارواکرول و لیمونن. در بیشتر مواقع از عصاره رقیقشده نعناع فلفلی در محصولات ضد درد موضعی نیز استفاده میشود.
کندر
کندر از رزین و صمغ پوست درخت کندر بهدست میآید و موجب خنثی سازی واکنشهای شیمیایی مربوط به ایجاد التهاب میشود. استفاده از کندر در طب سنتی هندی، سابقه زیادی دارد.
گیاه پنجه شیطان
گیاه پنجه شیطان برای درمان بیماریهای استخوان و مفاصل مانند روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) به کار میرود. این گیاه میتواند درد ناشی از التهاب مفاصل و تاندونها و همچنین کمردرد و درد گردن را تسکین دهد.
میخک
از میخک که یکی از بهترین ضد درد های طبیعی است هم مانند سایر مکملهای گیاهی میتوان برای درمان طیف وسیعی از بیماریها استفاده کرد. میخک به کاهش حالت تهوع و درمان سرماخوردگی نیز کمک میکند. این گیاه همچنین میتواند تسکیندهنده سردرد و دردهای ناشی از التهاب مفاصل باشد. میخک دارای اثرات ضد درد دندان نیز هست.
اسانس روغنی رزماری
رزماری در طب سنتی بهعنوان یک ضد درد ضعیف شناخته میشود. البته غلظت روغن رزماری در ایجاد اثر ضد درد اهمیت فراوانی دارد؛ به صورتی که اگر از حد مشخصی بالاتر برود، میتواند باعث ایجاد اثر معکوس شود. بنابراین برای تسکین درد، به جای روغن خالص رزماری، بهتر است از محصولات تخصصی فرموله شده برای این منظور استفاده کنید. از سوی دیگر، روغن رزماری بر کاهش التهاب بافتها که منجر به تورم، درد و سفتی میشود نیز مؤثر خواهد بود.
کپسایسین
کپسایسین (capsaicin)، ماده اصلی در فلفل قرمز تند و یکی از مؤثرترین ضد درد های طبیعی برای تسکین موضعی درد است. این ماده برای تسکین دردهای مفاصل و درد عصبی دیابتی نیز کاربرد دارد. در ابتدای استفاده از کرم کپسایسین ، سوزش یا گزگز کمی روی پوست احساس میشود، اما با گذشت زمان این حالت بهبود مییابد. ممکن است لازم باشد روزانه و در مدت چند هفته از کرم ضد درد استفاده کنید تا شاهد اثرات ضد درد آن باشید.
پوست درخت بید سفید
پوست درخت بید سفید حاوی مادهای به نام سالیسین است که ساختاری شبیه به آسپرین دارد. به همین دلیل از گذشته از آن بهعنوان مسکن گیاهی و درمانی طبیعی جهت بهبود التهاب استفاده میشود.
بابونه
بابونه از قرنها پیش جهت درمان سردرد، معده درد و دندان درد بهکار رفته است. امروزه نیز از این گیاه برای تسکین درد ناشیاز میگرن و روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) استفاده میکنند. البته زنان باردار باید بهطور کلی از مصرف این گیاه اجتناب نمایند.
سیر
سیر از گذشتههای دور برای تسکین درد دندان، عفونتهای گوش و درد ناشی از آرتریت استفاده میشده است. شما با جوشاندن آهسته سه حبه سیر له شده در نصف فنجان روغن زیتون به مدت دو دقیقه میتوانید به سادگی روغن سیر مورد نیاز خود جهت استفاده به عنوان مسکن را تهیه کنید. این روغن را میتوان از صافی عبور داده و برای دو هفته در یخچال نگهداری کرد. برای تسکین درد مفاصل یا ماهیچههای دردناک میتوان روغن سیر از پیشگرمشده را به آرامی روی موضع دردناک مالش داد و یا دو قطره روغن سیر گرم را در گوش عفونی ریخت تا درد آن تسکین یابد. برای دنداندرد نیز میتوان خمیری از سیر و اندکی نمک تهیه کرده و روی دندان دردناک قرار داد.
سخن پایانی
مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن مسکنهایی بسیار مؤثر برای انواع درد هستند؛ اما مصرف طولانی مدت آنها میتواند باعث ایجاد عوارض جانبی و بالا رفتن مقاومت بدن در برابر آنها شود. داروهایی که توسط پزشک تجویز میشوند نیز در بلندمدت میتوانند اعتیادآور باشند و حتی اثرات نامطلوبتری به جای بگذارند. صدها سال است که روغنهای گیاهی و دمنوشهای طبیعی، بهعنوان بهترین ضد درد های طبیعی و جایگزینی مناسب برای داروهای مسکن استفاده میشوند. استفاده از این مسکنهای گیاهی جهت تسکین درد استخوان و مفاصل نسبت به روی آوردن به مسکنهای شیمیایی که عوارض مصرف بی رویه آنها بر کسی پوشیده نیست، ارجحیت دارد؛ اما با این حال عامل بروز درد را بهطور کامل درمان نمیکند. در نتیجه لازم است جهت تعیین دقیق علت بروز درد و درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید و از مصرف خودسرانه داروهای شیمیایی بپرهیزید. از اینکه به سلامتی خود اهمیت میدهید و با مطالب علمی ما همراه هستید از شما سپاسگزاریم.