اکثر افراد بر این باورند که قدرت تمرکز کردن در انسانها یک امر ذاتی است. آنها معتقدند که اگر شخصی از تمرکز بیشتر برخوردار باشد بهخاطر خلقت او و ذاتی است که در او قرار داده شده است. اساسا تمرکز کردن یک امر اکتسابی بوده که همه آدمها میتوانند به آن دست یابند. دست یافتن به تمرکز برای همه افراد امکانپذیر است و همه آنها موظف هستند تا با انجام راه های افزایش تمرکز، به تقویت آن بپردازند. آنهایی که جمله «من ذاتا آدم حواس پرتی هستم» را به کار میبرند باید بدانند که این جمله کاملا غلط بوده و همین عامل سبب میشود تا او خود را از داشتن تمرکز عالی بینصیب کند. همه افراد قدرت تمرکز کردن را دارند و این یک امر نسبی است، تنها باید به تقویت آن اقدام کرد. در این مطلب به معرفی راههایی برای تقویت حافظه و تمرکز پرداخته خواهد شد. تا پایان این مطلب درباره راه های افزایش تمرکز همراه ما باشید.
منشا حواس پرتی و عدم تمرکز را بشناسید
پیش از آنکه به دنبال یافتن راه های افزایش تمرکز باشید، باید عواملی که باعث میشوند تا به شما حواس پرتی دست دهد و عدم تمرکز داشته باشید را بشناسید. بهطور کلی، حواس پرتی و عدم تمرکز دو منشأ ذهنی و درونی یا بیرونی و محیطی دارد. منظور ما از حواس پرتی ذهنی و درونی، اشکالات فکری شخص و آن افکاری است که از ایجاد تمرکز در شخص جلوگیری میکنند. درد، رنج، غم و غصه، شادی و خشم، سر درد و … ازجمله مواردی هستند که باعث حواس پرتی انسان میشوند و همگی آنها جزء عوامل حواس پرتی ذهنی و درونی محسوب میشوند.
زمانی که از حواس پرتی بیرونی و محیطی صحبت میشود در حقیقت به تمامی عواملی که در پیرامون فرد هستند و باعث ایجاد تحریکات غیرعادی حواس مختلف انسان میشوند، اشاره دارند. نور، صداهای ناهنجار، رسانههای صوتی و تصویری و … ازجمله عواملی هستند که باعث ایجاد این نوع از حواس پرتی میشوند.
همانطور که میدانید، امروزه علم و تکنولوژی پیشرفت زیادی داشته است. در دنیای پیشرفته امروزی، عوامل بسیاری وجود دارند که باعث ایجاد حواس پرتی و عدم تمرکز شخص میشوند. آمارها نشان میدهند که در دهه اخیر، توانایی افراد برای ایجاد تمرکز، کاهش چشمگیری داشته است که دلیل آن را وجود لوازم هوشمند مانند گوشی، تبلت، لپتاب و … دانستهاند.
تمرکز کردن برای دانشآموزان و بهخصوص دانشآموزان کنکوری از اهمیت زیادی برخوردار است اما عواملی مانند شبکههای اجتماعی مختلف، وبگردیها، تلویزیون، خیالپردازی بیش از حد و … تاثیر زیادی در حواس پرتی و عدم تمرکز دانشآموزان دارند.
همچنین بخوانید: کپسول ویتامین ای ۴۰۰ یوروویتال
راه های افزایش تمرکز و تقویت حافظه
شاید برایتان سوال مطرح شده باشد که آیا مشکل عدم یادگیری، به حافظه مربوط میشود؟ با قطعیت میتوان جواب داد که در اکثر موارد، حافظه دلیلی بر عدم یادگیری محسوب نمیشود و اساسا کسی که مطالب را به خوبی یاد نمیگیرد دلیلش به خاطر داشتن حافظه ضعیف نیست. اکثر دانشآموزانی که در آزمونهای مهم بهخصوص کنکور، موفق به کسب نتیجه دلخواه نشدهاند به این علت بوده است که نتوانستهاند تمرکز خود را هنگام مطالعه حفظ کرده و آن را افزایش دهند.
تمرکز داشتن هنگام مطالعه یک شرط مهم برای موفقیت در کنکور محسوب میشود. به همین دلیل اکثر دانشآموزان به دنبال دانستن راه های افزایش تمرکز هستند تا با انجام دادن آنها بتوانند به تقویت مغز و اعصاب خود پرداخته تا میزان حواس پرتی را به حداقل برسانند. در ادامه این بخش به معرفی برخی از روشهای مناسب برای تقویت حافظه و افزایش تمرکز پرداخته خواهد شد.
اندازهگیری سطح تمرکز
دانشآموزانی که قصد دارند به تقویت تمرکز خود اقدام کنند، بهتر است بدانند که اولین قدم برای افزایش تمرکز در مطالعه دروس، آگاهی داشتن از میزان تمرکزشان است. برای دانستن این موضوع که هنگام مطالعه چقدر تمرکز دارید معیارهای مختلفی وجود دارند. اگر جزء آن دسته از دانشآموزانی هستید که مدام به رویاپردازی مشغول هستید، باید تلاش زیادی انجام دهید تا تمرکزتان افزایش یابد. بنابراین یکی از راه های افزایش تمرکز، اندازهگیری سطح تمرکزتان است.
به زمان حال فکر کنید
شواهد نشان میدهند که دانشآموزانی که به گذشته و آینده فکر میکنند، نمیتوانند به خوبی بر روی درسهای خود تمرکز داشته باشند. برای آنکه یادگیری دروس به خوبی انجام شود و مطالعات شما از کیفیت بالایی برخوردار باشند و همچنین یادآوری مطالب به راحتی برایتان انجام شود باید در زمان حال زندگی کنید.
گذشته و آینده را باید به جایی که تعلق دارند، بسپارید. معمولا دانشآموزانی که به اتفاقات گذشته و اتفاقاتی که در آینده خواهند افتاد مدام فکر میکنند، عملا تمرکز خودشان را تا حد زیادی کاهش میدهند. یکی از راه های افزایش تمرکز، زندگی کردن در لحظه است.
تند خوانی
از دیگر راه های افزایش تمرکز و بهبودی در فهمیدن مطالب و یادگیری هرچه بیشتر آنها، تندخوانی است. بهتر است بدانید که ذهن افراد از این قابلیت برخوردار است تا در یک دقیقه، حدود هزار کلمه را از خود عبور دهد. اگر سرعت مطالعه کردن دانشآموز پایین باشد، ذهن وقت کافی را خواهد داشت تا به این شاخه و آن شاخه بپرد که نتیجه آن چیزی جز حواس پرتی نخواهد بود. افرادی که از روش تندخوانی در مطالعه مطالب استفاده میکنند عملا فرصت جولان دادن به ذهن را از آن میگیرند. برای افزایش دادن تمرکز در مطالعه میتوانید به روش تندخوانی متکی شوید.
ورزش کردن
ورزش کردن از جمله راه های افزایش تمرکز و تقویت حافظه محسوب میشود. دکتر چاک هیلمن از دانشگاه ایلینوی تحقیقی را انجام داد تا به تاثیر ورزش کردن در تقویت حافظه و یادآوری مغز بپردازد. نتیجه این تحقیق نشان داد که ورزش کردن روزانه، یک عامل موثر برای تقویت حافظه است . 20 دقیقه ورزش کردن قبل از امتحان میتواند عملکرد مغز را در یادآوری مطالب تقویت کند.
تغذیه مناسب
کسانی که تمایل به تقویت حافظه خود دارند، نباید از داشتن تغذیه مناسب چشمپوشی کنند. ماهی، میوه و سبزیجات ازجمله خوراکیهایی هستند که مصرف آنها میتواند در بهبود عملکرد مغز موثر واقع شود. یکی دیگر از چیزهایی که در تقویت عملکرد مغز تاثیرگذار است، شکلات تلخ میباشد. با خوردن شکلات، مادهای به نام دوپامین توسط مغز آزاد میشود. این ماده باعث میشود تا یادگیری مطالب با سرعت بیشتری انجام شود.
علاوه بر دوپامین، شکلات تلخ حاوی فلاونول و آنتیاکسیدان است که آنها نیز از عوامل موثر بر تقویت عملکرد مغز محسوب میشوند. شاید برایتان جالب باشد که بدانید در برخی از مواد مانند مکمل های درمانی نیز آنتیاکسیدان وجود دارند. علاوه بر موارد فوق، مصرف برخی از ویتامینها مانند ویتامین B نیز از دیگر راه های افزایش تمرکز و تقویت حافظه محسوب میشوند.
صحبت پایانی
موفقیت در کنکور برای کسانی که در این آزمون شرکت میکنند از اهمیت زیادی برخوردار است. برای موفق شدن در این آزمون، افراد باید مطالعه دروس را بهخوبی انجام دهند و برای آنکه مطالب را به درستی بیاموزند لازم است در هنگام مطالعه، تمرکز داشته باشند. برخی از دانشآموزان تصور میکنند که از حافظه خوبی برای درس خواندن برخوردار نیستند بههمین دلیل تلاش زیادی برای درس خواندن نمیکنند.
همانطور که گفته شد، درس خواندن تنها به داشتن حافظه خوب نیست بلکه برقراری تمرکز و افزایش دادن آن در مطالعه دروس نیز تاثیرگذار است. در این مطلب به بررسی 5 راهکار بهعنوان راه های افزایش تمرکز پرداخته شد.