آیا با ضرورت تنظیم خواب آشنایی دارید؟ اگر شما هم جزء آن دسته از افراد شب زندهداری هستید که معتقدند در شب میزان تمرکز بیشتری دارند و یا حتی خلاقتر میشوند، باید با این حقیقت مواجه شوید که دیر خوابیدن موجب از بین رفتن بهرهوری کاری و سلامت بدنی شما خواهد شد و این عوارض دیر خوابیدن میتواند راندمان شما را در روز بسیار کاهش دهد.
یکی از بزرگترین اشتباهاتی که افراد دارند این است که خواب روز و شب را یکسان میدانند به همین علت افرادی که شب زندهدار هستند ترجیح میدهند خواب روز را جایگزین خواب شب خود کنند، اما باید بدانید که تفاوت این دو بسیار در سلامت شما تاثیرگذار است. فعل و انفعالاتی که درون بدن رخ میدهند در خواب روز و شب بسیار متفاوت هستند که همین موارد موجب میشوند تا شما دچار عوارض دیر خوابیدن شوید.
با ما در این مقاله همراه باشید تا به شما نشان دهیم که دیر خوابیدن چه عوارضی ممکن است برای شما داشته باشد و ضرورت تنظیم خواب چیست.
عوارض دیر خوابیدن و ضرورت تنظیم خواب
بدن ما در طول میلیونها سال تکامل، بهترین الگوی خوابی را که انتخاب کرده است، خواب در شب است. تحقیقاتی که در آکادمی ملی علوم آمریکا انجام شده است نشان میدهد که تغییر الگوی خواب باعث تغییر میزان ۳۰ پروتئین متفاوت و مهم در خون میشود. این تغییرات موجب افزایش عوارض شب بیداری در بدن خواهند شد. برای مثال کاهش سطح هورمون گلوکاگون در اثر دیر خوابیدن، باعث افزایش سطح قند خون و دیابت میشود.
از عوارضی که فرد شب زندهدار با آن درگیر است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش ایمنی بدن
اگر در هر زمان شما دچار آنفولانزا یا سرماخوردگی شوید، قطعاً نوع خوابیدن شما در بهبودتان تاثیرگذار است. کمبود خواب باعث میشود تا سیستم ایمنی شما دچار اختلال شده و در واقع توانایی آن برای مبارزه با ویروس کاهش پیدا کند.
اضافه وزن
یکی از عوارض دیر خوابیدن افزایش وزن است. مطالعات نشان میدهد افرادی که کمتر از ۷ ساعت در طول شب میخوابند، بیشتر از افرادی که خواب مناسبی دارند، دچار چاقی و اضافه وزن میشوند. این عارضه به این علت پدید میآید که سطح لپتین که یک ماده شیمیایی ایجاد حس سیری است، کاهش و سطح گرلین که یک هورمون تحریککننده گرسنگی است افزایش پیدا میکند. پس تنظیم خواب حتی در وزن شما هم تاثیرگذار است.
کاهش سلامت ذهن
افرادی که دچار کم خوابی در شب هستند، اغلب کلافه یا بد خلق میشوند که ممکن است در بلندمدت افسردگی و اضطراب را در پی داشته باشد. ضرورت تنظیم خواب در چینن افرادی بسیار حائز اهمیت است. زمانی که فردی دچار مشکلات روحی میشود باید عادات خواب خود را هم بررسی کند چرا که بسیاری از این افراد شبها کمتر از ۶ ساعت میخوابند.
ابتلا به دیابت
همانطور که اشاره کردیم یکی از عوارض دیر خوابیدن افزایش احتمال ابتلا به دیابت است. افرادی که معمولا کمتر از ۵ ساعت در شب میخوابند بیشتر در معرض ابتلا به دیابت، مخصوصا نوع ۲ هستند چرا که بدن در استفاده از گلوکز و تبدیل آن به انرژی ناتوان خواهد شد.
کاهش میل جنسی
خانمها و آقایانی که به اندازه کافی در شب نمیخوابند میل جنسی کمتری هم دارند. مردانی که از مشکل آپنه خواب که یک اختلال مربوط به مشکلات تنفسی در خواب است، رنج میبرند در طی شب چندین بار از خواب میپرند و همین امر موجب کاهش خواب آنها در شب میشود. این افراد میتوانند پس از تنظیم کردن خواب خود از مکمل های درمانی هم برای رفع مشکلات خود استفاده کنند. این عارضه سطح تستوسترون آن را کمتر خواهد کرد که موجب میشود میل جنسی آنها هم کاهش پیدا کند.
ابتلا به سندرم متابولیک
افرادی که شبها بیدار میمانند دچار مشکلاتی مانند کم خوابی یا بیخوابی میشوند حتی غذا خوردن آنها هم در ساعات نامناسبی قرار میگیرد. این مشکلات در نهایت باعث تغییرات متابولیسم و سوخت و ساز در بدن خواهند شد. افرادی که عادت به خواب صحیح دارند کمتر در معرض ابتلا به سندروم متابولیک، چربی شکم و خطر حمله مغزی، قلبی و دیابت هستند.
تا اینجا متوجه شدید که تنظیم خواب تا چه حد در سلامت شما مؤثر است؟
مشکلات قلبی
شب بیداری یک عامل خطرناک برای مشکلات قلبی و افزایش فشار خون است. این عوارض موجب بالا رفتن سطح مواد شیمیایی خاصی در بدن میشوند که عاملی برای التهاب و فشار به قلب هستند.
درد کمر و سر درد
بدن ممکن است بتواند خود را با بینظمی در خواب شبانه تطبیق دهد اما در مواری هم ممکن است نتواند اینجا است که ضرورت تنظیم خواب بیش از حد مهم خواهد شد. دیر خوابیدن در شب یک عامل ایجاد سردرد و حتی گاهی کمردرد است که بیش از نیمی از روز فرد را درگیر خواهد کرد. این سردردها ممکن است موجب بروز سرفه و تبهای خفیف هم شوند.
کمبود تمرکز
اگر شما در شب دیر خوابیده باشید و مغز و اعصاب استراحت نکرده باشند قطعاً برای انجام کارهای خود در روز تمرکز کافی ندارید. در بسیاری از موارد این عدم تمرکز موجب کج خلقی فرد هم میشود.
کاهش شادی و حس خوب
انسانها برای این که شاد باشند نیاز دارند تا بدنشان دوپامین ترشح کند. زمانی که فرد شبها دیر میخوابد این ماده شیمیایی تولید نخواهد شد و در نتیجه بدن با کمبود آن مواجه میشود. در چنین مواردی فرد احساس غمگین بودن و نارضایتی میکند. مکمل های درمانی میتوانند در مواردی به فرد کمک کنند.
بهم ریختن عادات غذایی
دیر خوابیدن در شب موجب به هم ریختن رژیم غذایی فرد میشود. در چنین مواردی ممکن است فرد چاق بیشتر دچار اضافه وزن و یا فرد لاغر، لاغرتر شود.
سخن آخر
داشتن یک روتین مناسب در طول روز چه برای رژیم غذایی و چه برای خواب میتواند به سلامت بدن شما کمک کند. افرادی که شبها به موقع میخوابند در طول روز با کارایی بیشتری فعالیت میکنند و به موقع به تمام کارهای خود میرسند. این افراد قطعا با ضرورت تنظیم خواب آشنا شدهاند.
افرادی که خود را به شب زندهداری عادت میدهند و تا ساعتها بیدار میمانند، بعد از مدتی حتی از خواب روزانه خود هم لذت نخواهند برد چرا که بدن دچار اختلال شده و دیگر فرد حس رضایتبخشی از طول روز خود نخواهد داشت.
اگر شما هم جزء افرادی هستید که شبها دیر میخوابید، به شما توصیه میکنیم این عادت را کنار گذاشته و برای سلامت خود ارزش قائل شوید تا بهتر و با کیفیت بیشتری زندگی کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر و پاسخگویی به سوالات خود در خصوص تنظیم خواب و … میتوانید از کارشناسان ما کمک بگیرید.