ویتامین ب کمپلکس در بارداری برای کمبود ویتامینهای خانواده B مصرف میشود. ویتامینهای خانواده B در تبدیل غذا از جمله کربوهیدراتها به انرژی بسیار تأثیرگذار هستند. بنابراین مادران باردار باید تمامی ویتامینهای گروه B را در رژیم غذایی خود بگنجانند. اگر امکان مصرف تمامی ویتامینهای گروه B برای مادران باردار وجود ندارد مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری بسیار ضروری خواهد بود.
ویتامین ب کمپلکس چیست؟
ویتامین ب کمپلکس از جمله انواع مکمل های غذایی است که از 8 ویتامین تشکیل شده است که عبارت است از:
- ویتامین تیامین یا B1: این ویتامین برای رشد عملکرد سالم اندامها، از جمله مغز و قلب حیاتی است.
- ویتامین ریبوفلاوین یا B2: بدن به این ویتامین برای تجزیه چربیها و داروها نیازمند است.
- ویتامین نیاسین یا B3: مناسب برای حفظ سلامت پوست، اعصاب و گوارش است.
- پانتوتنیک اسید یا B5: ضروری برای سلامت مغز و سیستم عصبی است.
- پیریدوکسین یا B6: این ویتامین به حمل اکسیژن در بدن و کمک و ساخت گلبول های قرمز جدید در خون کمک میکند.
- اسید فولیک یا B9: برای ساخت DNA مناسب است.
- ویتامین کوبالامین یا B12: مورد نیاز سلولهای عصبی و خونی است.
- ویتامین بیوتین یا B7: برای سلامت مو، ناخن و عملکرد عصبی ضروری است.
با توجه به ترکیبات این ویتامین مصرف آن در دوران بارداری بسیار مفید خواهد بود که در ادامه بیشتر به آن پرداخته میشود.
همچنین بخوانید: کپسول ویتامین ای ۴۰۰ یوروویتال
مزایای مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری
با توجه به ترکیبات ویتامین های ب کمپلکس مصرف آن در دوران بارداری و شیردهی بسیار مهم است. از جمله فواید مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید انرژی: از آنجایی که مصرف ویتامینهای B1،B2،B3،B7 با همدیگر سبب میشوند که انرژی در بدن تولید شود؛ بنابراین کمبود این ویتامین در بدن به خصوص در دوران بارداری سبب میشود که مادر احساس خستگی کند.
- سیستم عصبی بهینه: ویتامینهای گروه B نقش مهمی در تجزیه پروتئینها و چربیها دارند که این امر موجب کارکرد صحیح سیستم عصبی بدن میشود.
- دستگاه گوارش سالم: با توجه به اینکه این نوع ویتامین محلول در آب است هضم و تولید هیدرولیک اسید را بهبود میبخشد که این فرایند بر کارکرد صحیح دستگاه گوارش مادران باردار بسیار تأثیرگذار است.
- بارداری سالم: ویتامین B9 که از ترکیبات ویتامین ب کمپلکس است در تولید DNA نقش دارد و مصرف آن در بارداری از نقایص مادرزادی تا حدود زیادی پیشگیری میکند.
علاوه بر این موارد در بهبود حافظه سلامت پوست، مو و ناخن و همچنین اشتها و افزایش وزن مادر باردار نیز مؤثر است.
همچنین بخوانید: مولتی ویتامین کودکان
بهترین زمان مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری
از آنجایی که مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری میتواند تأثیرات مثبت زیادی بر مادر و جنین داشته باشد اگر در رژیم غذاییتان هر یک از ویتامینهای خانواده B را نداشته باشید میتواند سبب ایجاد وضعیتهای بدی در بدن شود. بنابراین بهتر است از این ویتامین استفاده شود. در مورد ویتامینهایی چون ث و ب که تأثیر زیادی بر رفع خستگی و استرس دارد تأکید میشود که در هنگام صبح مصرف شود؛ چرا که مصرف آن در شب ممکن است که در خواب اختلال ایجاد کند.
همچنین بخوانید: کپسول ویتامین ای ۴۰۰ یوروویتال
قرص ب کمپلکس قبل از بارداری
قرص ب کمپلکس شامل گروهی از ویتامینهای ضروری B مانند B1، B6، B12، اسید فولیک و نیاسین است که نقش مهمی در بهبود سلامت عمومی بدن دارند. مصرف این مکمل قبل از بارداری میتواند به بهبود عملکرد متابولیسم بدن، تقویت سیستم ایمنی و افزایش انرژی کمک کند. همچنین، ویتامینهای گروه B، به ویژه اسید فولیک (B9)، نقش حیاتی در رشد سلولی و تشکیل لوله عصبی جنین دارند. مصرف کافی اسید فولیک قبل از بارداری میتواند از بروز نقایص مادرزادی مانند نقص لوله عصبی در جنین جلوگیری کند.
مصرف ب کمپلکس در سه ماه اول بارداری
مصرف ب کمپلکس در سه ماه اول بارداری بسیار مهم است زیرا این ویتامینها به تشکیل سلولهای خونی، رشد مغز و سیستم عصبی جنین کمک میکنند. بهویژه ویتامین B9 (اسید فولیک) در این دوران اهمیت ویژهای دارد و مصرف آن به پیشگیری از نقایص لوله عصبی در جنین کمک میکند. همچنین، ویتامینهای دیگر مانند B6 به کاهش علائم ناشی از تهوع صبحگاهی کمک میکنند و B12 برای تولید گلبولهای قرمز ضروری است. مصرف ب کمپلکس باید تحت نظر پزشک صورت گیرد تا از دریافت دوزهای مناسب اطمینان حاصل شود.
علائم کمبود ویتامین ب کمپلکس در بدن
ویتامین B-complex متشکل از چند نوع ویتامین دیگر است که هرکدام از اینها نقش مهمی در سلامت بدن ایجاد میکند. کمبود هر کدام از این ویتامینها میتواند با بروز علائمی مشاهده شود. ولی به طور کلی اگر بدن با کمبود این ویتامین موجه شود علائمی چون بیاشتهایی، خستگی، تحریک پذیری، گزگز و احساس سوزن سوزن شدن دستها، تهوع و استفراغ، خشکی پوست، زخم های دهانی، خارش چشمها، حساسیت به نور، ترک خوردگی لبها، افسردگی، سردرد، مشکل حافظه، گرفتگی عضلات، تضعیف سیستم ایمنی، تغییرات خلق، ریزش مو، افزایش خطر ابتلا به عفونت های باکتریایی و قارچ، رنگ پریدگی، مشکلات رشد، مشکلات بینایی و … را به وجود میآورد. بنابراین مصرف انواع ویتامین خانواده ب یا بهتر از آن ویتامین ب کمپلکس در بارداری بسیار سودمند خواهد بود.
سخن پایانی
هر چند که مصرف ویتامین ب کمپلکس در بارداری سالم نقش بسیار مهمی دارد و مطالعات و بررسیها نشان دادهاند که کمبود این نوع از ویتامین مخصوصاً ویتامین B9 یا اسید فولیک ممکن سبب ایجاد نقص های مادرزادی شود. ولی نباید بدون هماهنگی با پزشکتان هیچ گونه ویتامینی را مصرف کنید و بهتر است که با مشورت و تجویز پزشک خود برای مصرف این ویتامین بسیار مفید اقدام کنید.