تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید بیشتر در میزان املاح و مواد معدنی موجود در ترکیبات آنها است. البته برخی از نمکهای دریایی مانند نمک صورتی هیمالیا، نمک کوشر، نمک دریایی مالدون، نمک دریایی سلتیک و غیره هر کدام مواد معدنی ضروری بدن را تأمین میکنند. اما متأسفانه برخی از این نمکهای دریایی دارای فلزات سنگین نظیر سرب هستند. همچنین نسبت به نمک سفره طعم متفاوتی به غذاها میدهند. اگر میخواهید در مورد تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید بیشتر بدانید ما را تا پایان این متن همراهی کنید.
تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید چیست؟
نمک دریایی از جمله نمکهایی است که شاید بارها نام آن را شنیده باشید. این نوع نمکها از تبخیر شدن آب دریا تولید میشوند و ترکیبات مختلفی دارند. چون مکان و نوع تصفیه شدن هر کدام از این نمکهای دریایی با یکدیگر فرق دارد. برخی از این نمکها دارای پتاسیم، آهن، ید و مواد معدنی دیگری مثل روی هستند. پس هر چقدر که نمکهای دریایی رنگ تیرهتری داشته باشند قطعاً مقدار ناخالصی و میزان مواد معدنی موجود در آنها بیشتر است. اما متأسفانه گاهی اوقات نمکهای دریایی دارای سرب و سایر فلزات سنگین هستند. در صورتی که نمکهای بدون ید نوعی نمک تصفیه شده هستند که ضمن داشتن کلرید سدیم فاقد هر مقداری ید در ترکیبات آنها است. پس با این وجود تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید تنها در میزان ید، برخی املاح و مواد معدنی موجود در آنها است.
فرق بین نمک دریا و نمک سفره
یکی از رایج ترین نمکهایی که همیشه برای طبخ غذاهای متنوع به کار میرود نمک تصفیه شده است. چون نمک بیشتر از هر نوع ادویه دیگری میتواند طعم و مزه دلچسبی به غذاها بدهد. بیشتر این نمکها ترکیبی از کلرید سدیم هستند البته مقداری مواد معدنی هم در آنها وجود دارد. اما خوب است بدانید که تمام نمکهای موجود در بازار به یک روش تولید نمیشوند برخی از این نمکها از تصفیه کردن لایههای زیرزمینی به همراه حذف ناخالصیها تهیه میشوند مانند همان نمکی که اکثر ما سر سفرههای خود مصرف میکنیم. معمولاً این نوع نمکها رطوبت زیادی را به خود جذب کرده و حالت چسبندگی پیدا میکنند. به همین دلیل در کارخانجات به ترکیبات این نوع نمکهای سفره مواد Anti Caking افزوده میشود تا مانع از چسبندگی ذرات نمک به یکدیگر شوند. دقت کنید که تمامی این نمکهای تصفیه شده بدون ید هستند و تقریباً 97 درصد از ترکیبات آن را کلرید سدیم تشکیل داده است. در صورتی که برخی نمکهای دریایی منبع خوبی برای تأمین مقدار ید بدن شما خواهد بود.
مهمترین تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید
امروزه نمک سفره ارزانتر از هر نوع نمک دریایی است. چون غالباً از ذخایر نمک زیرزمینی به دست میآید از طرفی آن را پردازش میکنند تا دانه و بافت ریز و نرمی در غذاها داشته باشند. اما مکمل های غذایی که با نام نمک دریا عرضه میشوند بر اساس فرآیند تبخیر طولانی به دست میآیند. اگر این فرآیند تبخیر به طور سریع صورت بگیرد قطعاً کیفیت و قیمت نمک دریایی کاهش پیدا میکند. اما به طور کلی نمکهای دریایی شامل کلرید، سدیم، مقدار کمی ید و فلوئور است پس با این حال نمکهای دریایی مانند بسیاری از غذاهای دریایی تا اندازهای مقدار نیاز بدن افراد به ید را تأمین میکنند. در صورتی که نمک سفره فاقد هر نوع ید در ترکیبات خود است و به طور فوقالعاده باید ید به آنها اضافه شود.
نمک دریای بهتر است یا نمک بدون ید؟
از آنجایی که کمبود ید در بدن شما باعث کم کاری تیروئید میشود. همچنین کم توانی ذهنی و مشکلات جسمی دیگری را به وجود میآورد. پس لازم است تا در وعدههای غذایی خود از نمکهایی استفاده کنید که مقدار قابل توجهی ید دارد. به همین دلیل تعدادی از نمکهای دریایی به علت داشتن املاح و کیفیت بالا کاربردهای متفاوتی در طبخ غذاهای مختلف دارند. پس در تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید باید گفت که برخی نمکهای دریایی به انواع غذاها طعم طبیعیتری میدهند و معمولاً گرانتر و سالمتر از نمک بدون ید هستند.
نمک دریایی مالدون
یکی دیگر از نمکهای دریایی که در بازار موجود است نمک دریایی مالدون میباشد. این نوع نمک کیفیت عالی دارد و هیچ گونه ماده افزودنی در ترکیبات آن پیدا نمیشود. به همین دلیل در تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید باید گفت که نمک مالدون نسبت به نمکهای تصفیه شده بدون ید بافت ترد و خوشمزهتری دارد و در طی طبخ غذا به راحتی حل میشود.
نمک دریایی سلتیک
دقت کنید که تمام نمکهای دریایی بافت زبر و دانه های درشتی ندارند. مثلاً در تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید میتوان گفت که دانه های نمک دریایی سلتیک بسیار ریز هستند و برخلاف نمکهای سفره بدون ید سرشار از املاح و مواد معدنی ضروری بدن میباشند. پس با این حال نمک دریایی سلتیک برخلاف نمکهای سفره برای سلامتی شما بسیار مفید است.
نمک هیمالیا
در سالهای اخیر تعداد زیادی از افراد به سمت مصرف نمک دریایی هیمالیا کشیده شدهاند. چون این نوع مکمل های غذایی از بلورهای سنگی تهیه میشود که در حوالی هیمالیا قرار دارند. معمولاً این نمک دریایی به رنگ صورتی جزو کمیاب ترین نمکهای غذایی است که برای عملکردهای بدن نقش بسیار مؤثری دارد. خوب است بدانید که نمک هیمالیا حاوی مقدار زیادی کلسیم، منگنز و مواد معدنی دیگر مثل آهن و روی است. در تفاوت نمک دریا و نمک بدون ید دقت کنید که نمکهای هیمالیا نسبت به نمکهای بدون ید طعم لطیفتری دارند. البته ممکن است که در ترکیبات نمک هیمالیا مقداری سنگ ریزه هم وجود داشته باشد.
سخن پایانی
با توجه به گفتههایی که در مورد انواع نمک دریایی و نمک سفره بدون ید بیان شد. عمدتاً برخی نمکهای دریایی مثل نمک هیمالیا به علت داشتن مقدار قابل توجهی مواد معدنی مثل کلسیم، پتاسیم و حتی مواد مانند منیزیم کیفیت بالایی دارند. همچنین سلامتی شما را در استفادههای طولانی مدت تضمین میکنند. برخی از کارشناسان معتقدند که نمکهای دریایی شامل مواد معدنی ضروری از جمله ید هستند. بنابراین سطح الکترولیت بدن را به سادگی حفظ میکنند و حتی با بازیابی سطح الکترولیت مانع از کمبود آب بدن میشوند. اما به طور کلی در مصرف هر نوع نمک اعم از دریایی یا بدون ید زیادهروی نکنید. چون غالباً باکیفیتترین نمکها هم میتوانند باعث نارسایی کلیه و بیماری های قلبی در شما شوند.