آیا درمان کبد چرب امکانپذیر است؟ در صورتی که علائم کبد چرب را در خود مشاهده کردیم چه باید بکنیم؟ آیا راهی برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب وجود دارد؟ شاید شما هم نام بیماری کبد چرب را بارها شنیده یا حتی علائم آن را در خود مشاهده کرده باشید. معمولاً افرادی که مشکوک به بیماری کبد چرب هستند در ابتدا مضطرب و نگران میشوند. جای نگرانی نیست در این مواقع علاوه بر درمان میتوان با رعایت چند نکته ساده از پیشرفت یا ابتلا به بیماری کبد چرب جلوگیری نمود. همچنین رعایت برنامه غذایی سالم و پرانرژی میتواند سهم بزرگی در درمان کبد چرب داشته باشد.
با بیماری کبد چرب بیشتر آشنا شوید!
کبد یکی از اندامهای سیستم گوارشی بدن انسان است که وظیفه آن پردازش مواد مغذی و حذف سموم است. به عبارت دیگر خون قبل از پمپاژ در بدن توسط کبد پاکسازی میشود. در این عضو مقداری چربی مفید وجود دارد اما اگر مقدار چربی موجود در کبد بیشتر از 10 درصد وزن کبد شود، فرد به بیماری خاموش کبد چرب مبتلا شده است. این بیماری بدون علائم است و در صورتی که به موقع شناسایی نشود میتواند آسیب جدی به سلامت بدن برساند، به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته میشود.
عواملی مانند اضافهوزن، مصرف دخانیات و مصرف الکل میتواند فرد را به کبد چرب مبتلا کند. اگر این بیماری به موقع شناسایی و درمان نشود، ابتدا باعث ایجاد التهاب در کبد و سپس سیروز کبدی میگردد. در بیماری سیروز کبدی بافت کبد آسیب جدی دیده و از بین میرود. این امر منجر به مختل شدن عملکرد کبد شده و باعث بزرگ شدن طحال، جمع شدن سموم در مغز، تورم پاها و شکم، خونریزی و عفونت در بدن خواهد شد.
همچنین بخوانید: کپسول ویتامین ای ۴۰۰ یوروویتال
با رعایت این موارد ساده کبد چرب را درمان کنید!
درمان کبد چرب فقط با مکمل های درمانی شیمیایی صورت نمیگیرد. در طب سنتی راههای فراوانی برای درمان بیماری کبد چرب وجود دارد، کافی است تا در کارهای روزمره خود به خصوص نحوه غذا خوردن، نکات ساده زیر را رعایت کنید. این نکات نه تنها میتواند بیماری فرد مبتلا را مهار و درمان نماید بلکه رعایت آنها از بروز این بیماری پیشگیری میکند. با ما همراه باشید تا شما را با سادهترین نکات درمان بیماری کبد چرب آشنا کنیم:
ریزه خوری و پرخوری ممنوع!
افرادی که فعالیت روزانه آنها بسیار زیاد است، ممکن است به ریزهخوری روی آورند. همچنین به تعویق انداختن وعدههای غذایی میتواند باعث پرخوری در فرد شود. توصیه میشود تا در صورتی که اشتهای واقعی دارید و تا حدی که گرسنگی شما رفع گردد غذا تناول کنید.
غذا را خوب بجویید!
هنگام صرف غذا هر لقمه کوچک را حداقل 30 بار بجویید، این امر باعث میشود تا غذا با بزاق دهان به خوبی مخلوط شود و هضم آن آسان گردد. کسانی که با عجله غذا میخورند مرحله هضم دهانی یا جویدن کافی را به خوبی انجام نمیدهند و در آینده نزدیک به درمان کبد چرب نیاز پیدا خواهند کرد.
غذای ساده بخورید!
توصیه میشود که در یک وعده غذایی از دو نوع غذا استفاده نشود. وجود غذاهای متنوع در یک وعده باعث درهمخوری فرد میشود و هضم آن را برای بدن سخت و دشوار میکند. همچنین پاکسازی آن توسط کبد به سختی انجام خواهد شد.
لبنیات را تنها استفاده کنید!
یکی از عادات بد ایرانی مصرف لبنیات نظیر ماست به همراه وعدههای غذایی است. لبنیات به نوبه خود یک وعده غذایی کامل هستند و مصرف آنها به تنهایی برای بدن فواید زیادی دارد. پس در کنار وعدههای غذایی خود از انواع سالاد که فیبر کافی دارند، استفاده نمایید.
مصرف آب سرد ممنوع!
اگر شما هم به خوردن آب سرد و تگری عادات دارید باید به شما هشدار دهیم که در معرض ابتلا به کبد چرب هستید. مخصوصاً در زمانهایی که بدن شما گرم است مثلاً پس از فعالیت ورزشی یا استحمام نباید آب سرد خورده شود. سعی کنید با شستن دست و صورت یا استراحت دمای بدن خود را کاهش داده و سپس به آرامی آب با دمای محیط بخورید.
هنگام خواب آب سرد نخورید!
در طب سنتی به طور اکید توصیه شده است که بعد از خواب و یا بین خواب آب سرد مصرف نشود. در صورتی که یک تا دو ساعت قبل از خواب از طریق میوهها و سبزیها فیبر کافی را دریافت کرده باشید، در طول شب تشنه نخواهید شد.
یبوست خود را درمان کنید!
باید دفع مواد زائد از بدن خود را به طور مرتب رصد نمایید و در صورت ابتلا به یبوست، آن را درمان کنید. در طب سنتی روشهای زیادی برای درمان یبوست وجود دارد. در صورت انسداد مسیر ترشح صفرا به روده، هضم چربیها ناقص انجام میشود و این امر یکی از عوامل ابتلا به کبد چرب است. سلامت کبد و صفرا به یکدیگر پیوند خورده است.
طبع سرد کبد را چرب میکند!
مزاج کبد گرم و تر است، سرد شدن این عضو به عنوان بزرگترین پالایشگاه بدن میتواند در عملکرد آن اختلال ایجاد کند. هنگامی که کبد نتواند چربیها را به خوبی تحلیل و متابولیزه کند، در بافت کبد چربی انباشته شده و فرد به کبد چرب مبتلا میشود. مصرف خوراکیهای سرد و ترشیها موجب سرد شدن کبد میشود.
همچنین کسانی که به طور مادرزادی طبعشان سرد است بیشتر در معرض ابتلا به کبد چرب هستند. این افراد میتوانند برای درمان کبد چرب و تعدیل مزاج خود از خوراکیهای گرم نظیر دارچین، آویشن، زنیان، هل، میخک، کرفس، زعفران و شنبلیله در کنار وعدههای غذایی استفاده کنند، مصرف گوشت سبک پرندگان همراه با ادویهجات گرم نیز به این افراد توصیه میشود.
مغزیجات بخورید!
مصرف مغزیجاتی مانند فندق، بادام، پسته و حتی مویز میتواند مجاری کبد را باز کند و تمام گرفتگیهای آنها را رفع نماید پس از مغزیجات غافل نشوید!
پرهیز غذایی داشته باشید!
به جای مصرف غذاهای سرد و تر مانند ماهی و گوشت گاو از انواع غذاهای گرم نظیر نخوداب با ادویههای گرم و ماءالعسل استفاده کنید. یا در صورت مصرف غذاهای سرد پس از آن یک ماده غذایی گرم برای اصلاح مزاج استفاده کنید، به طور مثال پس از صرف ماهی، زیتون یا خرما میل کنید.
سخن آخر
گرچه بیماری کبد چرب با توجه به تغییر عادات غذایی افراد به یک بیماری فراگیر و خاموش تبدیل شده است اما با رعایت چند نکته ساده میتوانید درمان کبد چرب را به سادگی انجام دهید یا از ابتلا به آن جلوگیری کنید. این عادات بیشتر مربوط به نحوه غذا خوردن شماست و رعایت آن کار سخت و دشواری نیست. اگر سلامت بدن شما برایتان اهمیت دارد از همین امروز این نکات طلائی را رعایت کرده و برنامه غذایی خود را اصلاح کنید!