تخمدانها به عنوان بخشی از سیستم تولید مثل زنان وظایفی همچون ترشح هورمونهای استروژن و پروژسترون و آزادسازی یک عدد تخمک به صورت ماهیانه را بر عهده دارند. کیست تخمدان (Ovarian Cysts) یکی از بیماری های شایع در بین زنان و دختران است که عموما خطرناک نیست، اما در برخی موارد، در صورتی که رشد کند یا بترکد میتواند به یک عارضه خطرناک و درد آفرین تبدیل شود. در ادامه این مطلب بهطور دقیق به این بیماری میپردازیم؛ با ما همراه باشید.
علائم کیست تخمدان در پریودی
کیست تخمدان گاهی چرخه قاعدگی را به هم میزند و باعث بروز مشکلاتی مثل پریود های سنگین، نامنظم یا پریود های بسیار سبک میشود. کیست های کوچک معمولاً فاقد علائم خاصی هستند، اما کیست تخمدان در صورت بزرگتر شدن با برخی علائم خاص همراه میشود که عبارت هستند از:
- درد شکم و درد دور ناف
- نفخ شکم
- قاعدگی نامنظم
- حساسیت سینه
- حرکات رودهای دردناک
- درد هنگام رابطه جنسی
- مشکلات هورمونی در زنان
- درد در محدوده کمر، لگن و ران
درمان کیست تخمدان
روش درمان کیست تخمدان با توجه به نوع آن متفاوت است. اکثر کیستها بدون نیاز به درمان به خودی خود بعد از گذشت چند سیکل قاعدگی از بین میروند. اما زمانی که کیست به خودی خود رفع نشده و دچار پارگی میشود باید جهت درمان آن اقدامات لازم را صورت داد.
انتخاب روش درمان مناسب با توجه به اندازه و نوع کیست، سن فرد، علائم و وضعیت تاهل او مشخص میشود. رایجترین روش های درمانی کیست عبارتند از:
- مصرف دارو
- عمل جراحی
- درمان خانگی
- رژیم های غذایی
- طب سنتی
- ورزش
همچنین بخوانید: ضخیم شدن دیواره رحم
آیا کیست تخمدان خطرناک است؟
کیست های تخمدان به انواع مختلفی تقسیم میشود که بعضی از آنها خوشخیم بوده و برخی دیگر بدخیم هستند. برخی از کیستها به خودی خود برطرف میشوند و برخی نیاز به جراحی دارند.
علائم کیست تخمدان راست
کیستِ تخمدان راست یا چپ با علائم مشابهی همراه میشوند؛ با این حال قابل توجه است که بدانیم در تخمدان اکثر زنان، هر ماه حداقل یک کیست کورپوس لوتئوم یا فولیکولی پدیدار میگردد و به خودی خود محو میشود.
کیست تخمدان چپ
در خیلی از موارد ممکن است حتی از وجود کیست با خبر نشوید! تنها در صورتی کیست تخمدان مشکلساز میشود که بیش از حد رشد کرده باشد یا چندین کیست شکل گرفته باشد. با این حال نیازی به نگرانی در خصوص این بیماری نیست، چرا که کیست تخمدان راست یا چپ در اکثر موارد با استفاده از لاپاراسکوپی قابل برداشت است.
انواع کیست تخمدان
کیست های تخمدان به دو صورت بدخیم و خوشخیم بروز پیدا میکنند. کیست های خوشخیم خطر چندانی را برای فرد به همراه ندارد اما انواع بدخیم آن ممکن است منجر به بروز سرطان شوند.
-
کیست شکلاتی یا آندومتریوما
کیست شکلاتی زمانی که پدیدار میگردد که سلول های اندومتریال رحم، بیرون از رحم شروع به رشد کنند. این نوع کیست بسیار خطرناک است و ممکن است به مشکلات ناباروری منجر شود.
-
کیست های عملکردی
کیست تخمدان عملکردی به دو دسته لوتئوم (جسم زرد) و فولیکولی (ساده) تقسیمبندی میشود و در لیست رایجترین انواع کیست قرار میگیرد. این نوع کیستها معمولاً بیخطر هستند و دارای عمر کوتاهی میباشند.
-
کیست فولیکولی
فولیکول حاوی مایعی است که از تخمک در حال رشد محافظت میکند، گاهی با آزاد شدن تخمک فولیکول مایع خود را بیرون نمیریزد و تخمک را رها نمیسازد، در این حالت ممکن است فولیکول به کیست تبدیل شود. این نوع کیست ممکن است در هر زمانی ظاهر شود و سپس بهطور طبیعی در عرض چند هفته از بین برود.
ترکیدن کیست تخمدان
گاهی ممکن است وضعیت کیست وخیم شود و در اثر ترکیدگی یا پیچ خوردگی تخمدان با علائم شدیدتری همچون تهوع و استفراغ، درد بسیار شدید در لگن، تکرر ادرار، تنفس نامنظم و خونریزی غیرطبیعی واژینال همراه شود.
علائم کیست تخمدان در دختر
بروز کیستِ تخمدان در دختر های جوانی با سنین پایین نیز قابل رویت است. در خیلی از موارد مشکل کیست تخمدان معمولاً جنبه مادرزادی یا ارثی دارد، خصوصاً در خانواده هایی که سابقه چاقی در آنها یافت میشود. در مجموع رده سنی مبتلایان به کیست تخمدان معمولاً دختران و زنان بین 16 تا 36 سال میباشند. علائم کیست تخمدان در دختران معمولاً شامل مواردی همچون قاعدگی نامنظم، درد های شدید لگنی و شکمی، حالت تهوع و استفراغ، پرمویی، ریزش مو و تکرر ادرار میشود.
سخن پایانی
داروخانه آنلاین اهواز فارما باکیفیتترین خدمات و محصولات را در زمینهی مشاوره دارویی، عرضه برند های مختلف آرایشی و بهداشتی و انواع مکمل های غذایی، ورزشی و کمک درمانی ارائه میدهد.